Ajută-l pe Alexandru să beneficieze de tratamentul necesar

Alexandru, tată și soț în vârstă de 56 de ani a fost diagnosticat cu tumoare cerebrală în luna Mai 2023, diagnosticul fiind acela de Glioblastom grad IV, cea mai agresivă formă de cancer la creier.

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
17,225 RON
Donații:
148
Galantomi:
1

Alexandru, tată și soț în vârstă de 56 de ani a fost diagnosticat cu tumoare cerebrală în luna Mai 2023, diagnosticul fiind acela de Glioblastom grad IV. Practic, cea mai agresivă formă de cancer la creier. A fost operat de urgență în luna Mai 2023, iar ulterior a făcut radioterapie concomitent cu chimioterapie. În următoarele luni, starea lui de sănătate s-a îmbunătățit considerabil, simptomele neurologice s-au diminuat, iar speranța a început să strălucească din nou.

În septembrie 2023 un RMN indica recidiva, semn că tratamentul din prima linie nu a avut efectul dorit. 

Tratamentul recomandat în linia II pentru Alexandru este cu medicamentul Avastin administrat la fiecare două săptămâni, deci lunar un cost de aproximativ 13.000 lei.

În general Statul decontează integral tratamentele pentru cancer, 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐮𝐭̦𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐭𝐢𝐩 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫 cu diagnosticul Glioblastom.

În prezent, medicamentul Avastin, se regăsește în Lista cu medicamente compensate prevăzută legislație, însă poate fi decontat 100% doar pentru anumite afecțiuni, de exemplu cancerul de col, cancerul pulmonar, cancerul mamar și cancere în sfera genitală (ovar, col uterin), însă nu și pentru diagnosticul de Glioblastom.

Pe lângă faptul că statul nu intervine în clarificarea situației încă din 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝟐𝟎𝟏𝟖 de când s-a pierdut pe undeva proiectul unei comisii care să analizeze astfel de cazuri, 95% dintre cazuri sunt câștigate în prima instanță și 5% sunt respinse. 

Care era soluția pentru a putea beneficia de acest tratament? Era nevoie să îl achite din economiile personale sau să încerce să obțină compensație printr-un proces împotriva statului.

Pacienții recurg la proceduri în instanță, însă 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞𝐩𝐢𝐧𝐝 𝐚𝐝𝐞𝐬𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐜𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢. Acest lucru se datorează absenței unui cadru legal bine definit în această privință. 

Astfel, Alexandru a optat pentru ambele opțiuni. Pentru primele doze, a plătit tratamentul din economiile sale, dar în același timp a inițiat și un proces în instanță.

Primul proces în instanță vine cu o cerere respinsă, al doilea proces vine din nou cu o cerere respinsă, iar acum singura cale de a primii compensare 100% este recursul care durează până la 5 luni. 

𝟓 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭. 

Alexandru face parte din acei 5%. 

Nu se mai ține cont nici de faptul că a contribuit lunar pentru asigurările sociale de sănătate conform legislației. Statul nu are un cadru legal disponibil. 

Noțiunea de precedent judiciar nu există în România, prin urmare unii judecători aprobă cererea pacienților pentru compensarea 100% a tratamentului, alții nu. 

𝐓𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐧𝐮 𝐬𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐥𝐨𝐜 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐮 𝐆𝐥𝐢𝐨𝐛𝐥𝐚𝐬𝐭𝐨𝐦. 𝐄𝐢 𝐚𝐮 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐢𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭, 𝐧𝐮 𝐝𝐞 𝐛𝐢𝐫𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐞 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆! 

Glioblastomul este cea mai agresivă formă de cancer cerebral, fiecare doză de tratament poate face diferența. 

Unde Statul Român nu ajută, judecătorii au păreri împărțite, ce ar trebui să facă pacienții până la soluționarea cauzei pentru a putea beneficia de tratamentul necesar? 

Nu poți să oprești boala din evoluție până când statul Român găsește o soluție clară pentru aceste situații.

De când Alexandru a început tratamentul, starea lui de sănătate s-a îmbunătățit semnificativ, nu a avut efecte adverse, este stabil din punct de vedere oncologic și boala este ușor regresivă. 

Prin urmare, medicul specialist a recomandat administrarea acestui medicament pe termen nelimitat, atât timp cât este benefic pentru pacient.

Timpul nu stă în loc pentru Alexandru. 

Împreună cu asociația Tandem dăm startul proiectului  -  Oferă un timp de viață 

Azi, ne bazăm pe ajutorul tău acolo unde statul întârzie să intervină.

O Șansă La Viață Pentru Pacienții cu Glioblastom. 

Nu există nici o sumă prea mică, fiecare contribuție contează enorm și poate face diferența. 

 

Dacă consideri că poți să contribui în această cauză pentru ca Alexandru să poată beneficia în continuare de tratamentul adecvat și necesar câștigării unui “timp de viață” te invit să contribui cu o donație. 







Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul