Pian pentru Lyra

Pianul dorit este Yamaha CLP 75 GP și costă 46.000 lei iar până acum am strâns 15.000 lei.

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
3,093 RON
Donații:
28
Galantomi:
3

Societatea Filarmonică LYRA din Brăila este probabil una din cele mai vechi societăți non-profit din România, primul ei statut fiind scris în anul 1883 în limbile franceză și română. 

Întemeietorii au dorit să lase orașului o școală de muzică pentru copii, pentru dezvoltarea lor artistică iar motto-ul societății a fost “A se instrui amuzându-se”. Poate nu întâmplător, după mulți ani de zile, în Palatul Culturii Brăilene - LYRA, proprietate a acestui ONG, a fost înființat în anul 2021 singurul “Muzeu al Umorului”, tot ca urmare a unei inițiative private a caricaturistului brăilean Costel Pătrășcan.

 

Având o activitate neîntreruptă, cu orchestră simfonică și cor mixt, cu stagiune permanentă încă din anii 1976, Societatea Filarmonică LYRA a obținut în anul 2006 retrocedarea clădirii cunoscută astăzi ca “Palatul Culturii Brăilene - LYRA” în care a funcționat în anii comunismului Cinematograful “LIRA”.

Fără să fie finanțată de administrația locală sau de Ministerul Culturii, societatea a început în anul 2020 o acțiune de renovare a clădirii ce s-a derulat exclusiv din fonduri strânse prin donații și sponsorizări de la persoane fizice sau firme și în anul 2023 a fost inaugurată din nou sala mare de spectacole, cunoscută ca fiind una cu cea mai bună acustică, supranumită în trecut și “Sala Dalles a Brăilei”.

Din păcate, fondurile strânse până atunci nu au fost suficiente pentru alte dotări, sala în moment neavând nici instalație de lumini pentru spectacole, nici instalație de sunet și nici un pian de concert care să satisfacă cerințele unor recitaluri ale unor artiști cu pretenții ridicate.

Ca urmare, acțiunea de strângere de fonduri are în vedere achiziționarea unui pian de concert, de calitate, însă electronic, cu aspect și funcționalitate cât mai apropiată de un pian clasic care are dezavantajul că necesită acordaj profesional după fiecare operațiune de mutare și care este deosebit de sensibil la variațiile de temperatură care sunt în sala mare, societatea neavând posibilitatea încălzirii permanente a spațiului.

 

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul